Kategorier
Øvelse

Del 16: Leve sakte

Jeg har funnet ut at livskvaliteten øker om jeg beveger meg litt saktere. Jeg kan gå litt saktere fra kjøkkenet til stua. Skrive litt saktere på tastaturet. Ta litt lengre tenkepauser.

Det høres kjedelig ut. Det er ikke egentlig så sykt spennende heller. Grunnen til at det fungerer (for meg) er selvfølgelig at jeg haster mer enn nødvendig. Hastverk er følelsesmessig lastverk. Litt stress er kanskje produktivt for noen minutter, men det er ikke noen god livsfilosofi. Om jeg kan velge mellom fritt fall og kite velger jeg det siste.

Når jeg skrur ned tempoet, får jeg med meg mer på veien. Det er noe tilfredstillende med å gi seg tid til å reagere på omgivelsene – i mitt tempo. Jasså, lille plante, du trenger vann? Det skal vi nok fikse.

Etter noen dager med 5% lavere tempo kan jeg slå fast med 95% sikkerhet: Livet føles bedre når jeg lever litt saktere.

Skilpadde ved Andrea.
Kategorier
Øvelse

Del 12: Hold pusten (og stress ned)

Avslappet og effektiv pust er en nøkkel for å ha det godt i kroppen. Men pusten lar seg ikke alltid manipulere med pusteøvelser – det leder fort til spenninger. Finnes det et triks?

Kroppen har noen interessant reflekser som påvirker nervesystemet direkte. Én av disse er pusterefleksen. Å trigge denne litt ekstra er enkelt: Hold pusten! Effekten er ganske slående: kroppen puster umiddelbart friere, og stressnivået tilpasser seg deretter.

Øvelse: Hold pusten

  • Sitt ned, og pust inn.
  • Hold pusten fram til mellomgulvet går opp og ned av seg selv. Det sitrer i kroppen! Ikke stopp – det er fortsatt oksygen igjen.
  • Bli værende i ubehaget i 20 sekunder.

Kanskje holder du pusten i ett minutt, eller maks to – det er ikke det viktigste, sålenge du kjenner refleksene kicker inn. Når du åpner munnen igjen, trigger kroppen som regel overraskende nok et utpust. Det er CO2 som må ut. Refleksen som vil fjerne CO2 gjør ett eller annet som føles bra! Etterpå følger et dypt innpust, også helt automatisk.

Kombinasjonen av bevegelsen i mellomgulvet og påfølgende utpust og innpust er en bra avspenningsøvelse. Det hadde vært interessant å høre om dette også fungerer for flere.

Kategorier
Øvelse

Del 10: Dusje kaldt

I perioder har jeg dusjet iskaldt hver eneste dag. Det har en enkel årsak: Det gir en bedre følelse i kroppen! Og akkurat det er noe mange vil betale millioner for.

Flere enn meg har oppdaget dette trikset. Pionerer som Wim Hof – og også fagfolk i psykiatrien – har sett effekten kaldt vann har på kroppen. Sjokket starter en runddans av positive effekter, og resultatet er at dagen føles bedre. Fantastisk!

Etter mange eksperimenter, har jeg kommet fram til følgende oppskrift for minst mulig ubehag.

Øvelse: Hvordan dusje kaldt

Ved å dusje et halvt minutt ad gangen med stadig kaldere temperatur, går det lettere. Det hjelper også å ha et klart bilde av hvordan kulda virker på kroppen. Her er stegene:

  • Trinn 1: Dusj noen sekunder i behagelig temperatur først
  • Trinn 2: Skru ned til 2/3 av behagelig temperatur i et halvt minutt

Dette gir et lite kuldesjokk. Siden kroppen da vil gispe etter luft, er det lurt å stå rak med brystet litt høyt. Det gir friere pust. Kuldesjokket er ubehagelig, men du vil merke at ubehaget slår mot deg i 3-4 bølger umiddelbart etter hverandre. Etter noen sekunder er bølgene over. Da vil slappe greit av.

  • Trinn 3: Skru ned til halvparten av behagelig temperatur

Nytt kuldesjokk! Igjen merker du bølger av kulde slå inn mot huden. Så opphører bølgene, og temperaturen føles overkommelig. Nytt platå inntatt.

  • Trinn 4: 100% kulde

Det siste kuldesjokket kommer også i bølger, men nå krever det litt erfaring for å holde ut. Etter et par forsøk finner du ut at dette er tross alt helt ufarlig.

Det fine på dette trinnet, er at det ikke finnes noe annet i hele verden du vil klare å fokusere på der du står. Uansett hva livet har servert deg. På max kulde er det ikke plass til noe annet i bevisstheten! Kulda tar deg ut av hverdagen og inn i noe helt annet.

Måten jeg tenker om opplevelsen påvirker hvor lenge jeg kan bli stående. Den isende følelsen kan visualiseres som en «lys» følelse. Og det er faktisk det som skjer også: Livet oppleves litt lysere etterpå!

  • Trinn 5: Ferdig

Huden er iskald etter dusjen, men på innsiden kjenner du umiddelbart varmen bre seg behagelig gjennom kroppen. Den følelsen er verdt noe. Men enda viktigere: man føler seg som et litt annet menneske etterpå, en slags ny start med et bedre utgangspunkt.

Kuldesjokk mot panikk

Forskningen får ta seg av spørsmålet om hvorfor en kalddusj gjør livet mitt bedre. I mellomtiden brukes kaldtvann mot depresjon, selvmordsforebygging og panikk, med gode resultater. Her er en alternativ øvelse fra professor Lars Mehlum ved UiO:

Skjermdump fra psykiatriveka.no

Det finnes andre helsefordeler ved å dusje kaldt også. Men er du en ekte emosjonaut trenger du ingen flere grunner – test i kveld! De eneste gode øvelsene, er de man faktisk gjør. Og denne er gratis.

Kategorier
Øvelse

Del 6: Skjelve seg rolig

De fleste har opplevd å bli skjelven foran et publikum. Stemmen dirrer, hånden vibrerer. Ikke det beste utgangspunktet for en overbevisende presentasjon!

Skjelving er en nervøs reaksjon, en form for frykt. Å vise frykt er noe jeg sjelden ønsker. Særlig ikke ved å skjelve. Det er litt som å kaste opp foran andre – noen ting gjøres best alene.

Følgelig gjør vi alt vi kan for å undertrykke dette primitive urinstinktet. Vi unngår skjelving, for enhver pris! Slik har vi mistet en viktig følelsesmessig ventil. Uro og angst skriker etter et utløp. Hva kan lette trykket? Hva kan roe nervene?

Øvelse: Skjelve seg rolig

  • Sitt ned
  • Pust inn gjennom nesen
  • Pust sakte ut gjennom nesten med en naturlig hakkete skjelving på pusten og overkroppen.
  • Gjenta et par ganger

Hvis stressnivået er høyt, kan du bruke innpusten til å la resten av kroppen skjelve naturlig med. Legg deg etterpå ned på gulvet og rist løs for å se hva slags skjelvinger du kan slippe til.

Å skjelve er en naturlig måte å gi slipp på stress og uro på. Dyrene gjør det også. På tide å ta skjelvingen tilbake.

Kategorier
Øvelse

Del 4: Tenke uten ord

Slitsomme tanker gir slitsomme følelser. Uro og stress over tid er oppskriften på et dårlig liv! Å skru av tankemaskinen er dessuten vanskelig. Men, jeg har funnet et hack:

Når du våkner om morgenen og går inn på badet, gi deg selv et par minutter uten å formulere noen ord i hodet. Si til deg selv: De neste minuttene kan jeg tenke på hva jeg vil – men jeg skal ikke tenke i ord. Ingen setninger, ingen ord. Resultat: instant mindfulness!

Kategoriseringer av opplevelser i begreper gjør det mulig å bevege seg utenfor nuet. Langt utenfor. Det er nyttig – men ikke for indre ro. Ved å gi tankene frihet til å observere og assosiere helt uten ord, kommer man nærmere omgivelsene. Se på dusjstrålen! Kjenn dråpene mot huden! Det skal ikke mange minuttene til før stressnivået synker.

Øvelsen er enkel, men effekten er ganske forsiktig sånn med én gang. Min erfaring er at praksisen er en investering for kommende dager. En stund uten ord i dag, gir en bedre følelse i kroppen i morgen.